Text publicat în cotidianul “Cuvântul Liber” din Târgu-Mureş, 7 martie 2009, în cadrul rubricii “Jurnal finlandez”.
@Badorgood: http://badorgood.com/foto/dupa-sauna-263861
Am auzit până acum de la alţii şi am putut vedea şi la televizor cum câţiva curajoşi înotau undeva în ţările nordice în apa aproape îngheţată a mării. Eram puţin nedumerit, dar acum după aproximativ o lună de când sunt aici în Helsinki am aflat aproape tot despre acest “scăldat” pe timp de iarnă în apa îngheţată. Tot acest curaj este de fapt un obicei stravechi, apărut în urmă cu aproximativ 2000 de ani şi poartă denumirea de saună finlandeză. Cei care au construit primele saune pe actualul teritoriu al Finlandei sunt popoarele migratoare din Asia care au populat această zonă şi care îşi întăreau în acest mod organismul pentru a face faţă condiţiilor meteorologice vitrege.
Sauna finlandeză tradiţională era construită din grinzi, pe malul unei ape sau pe ţărmul mării pentru ca răcirea corpului să se poată face în apă rece. În interior încălzirea se făcea cu ajutorul unor sobe de lemn, temperatura ajungând la 100 grade C, moment în care poate începe sauna. Deşi temperatura e foarte ridicată în interiorul acesteia, sauna finlandeză are o umiditate de aproximativ 10%. Creşterea graduală a umidităţii se poate face prin stropirea pietrelor cu apă fapt ce amplifică circulaţia sângelui şi transpiraţia. Astăzi, în saunele finlandeze sobele pe lemne au fost înlocuite cu cele electrice.
Momentul de maximă importanţă, punctul culminant al acestor băi finlandeze îl reprezintă răcirea corpului încălzit în apa rece a mării sau chiar şi în zăpadă. Am fost martor la două momente de acest fel zilele trecute când alergam dimineaţa pe malul Mării Baltice. Era duminică dimineaţa în jurul orei 10, o temperatură de -10 grade C, şi cam 7-8 persoane roşii ca racii ieşind din micuţa saună amenajată în Campingul Rastila. Am urmărit atent tot acest ritual, care de fapt e o tură scurtă de înot, iar apoi se revine în saună pentru următoarele 20-30 de minute şi tot asa. Accesul în saună se poate face cu un bilet cumpărat de la punctul turistic aflat la intrarea în camping, la un preţ de 5 euro pe zi.
Comment
O fi un obicei străveci, dar sunt curioasă ce simbolizează
Ce-şi demonstrează oamenii făcând baie în apa aia?